CV

Het pad van Mark Verdoes   –   “alles verandert continue van vorm”

Een diepe fascinatie met de natuur kenmerkt het werk van Mark Verdoes. Hij werkt zintuigelijk en intuïtief en vooral in samenspel met het materiaal en de wetten van de natuur. De spontane impulsen, het spelen met materie – met wat ontstaat – noemt Mark Verdoes het ‘gestuurde toeval’. Begonnen in de klassieke muziek en reportagefotografie, werkte hij jarenlang in opdracht. Pas op zijn 35e stapte hij over op het autonome vak. Zijn oeuvre kenmerkt zich door uitgebreid materiaalonderzoek en experiment.

30 oktober 1960         geboren te ’s-Gravenhage.

“Als kind woonde ik aan het water. Wanneer in het voorjaar de rietstengels bibberden, was de paaitijd van de vissen aangebroken. In hun drang om kuit te verliezen, zwommen ze tegen de rietstengels aan. Ik hield van het spelletje om voor rietstengel te spelen. Mijn armen stak ik recht in het water en ik verroerde geen vin. Na een tijdje bemerkten de vissen het verschil niet meer tussen mijn armen en de rietstengels en tikten ze woest tegen me aan. Eigenlijk ben ik nog steeds het jongetje dat voor rietstengel speelt. Er is niet zoveel verandert, denk ik vaak. Ik kijk, onderzoek, verwonder me.” (interview met Marja den Boer, 2014)

1977-1980                      Klassiek gitaar: voorbereiding voor toelating conservatorium

Afgebroken door podiumvrees en wilde haren, maar klassieke muziek en oude jazz zijn nog immer een belangrijk onderdeel van het atelierleven.

1985-1987                      MTS Fotografie & Fotonica

Afgebroken door succes als reportagefotograaf: de praktijk als nieuwe leerschool.

1988-nu                         Lid van fotoagentschap Hollandse Hoogte

1987-1997                      Freelance reportage fotograaf voor week en maandbladen

Reportages in onder andere New York, Madrid, Barcelona, Londen, Berlijn, Namibië, Zuid Afrika, China, Taiwan, en Thailand, en daarnaast ook journalistiek portretwerk. Waaronder de volgende fotoproducties:

1989 -1990         ‘De eilanden van Napoleon’

“Geboren op Corsica, verbannen naar Elba en na een verblijf op Ile d’Aix verscheept naar St Helena. Vier eilanden voor altijd geketend aan Napoleon. Wat rest er van zijn aanwezigheid.(…) Het verlaten van een geïsoleerd eiland als St Helena geeft een groot gevoel van vrijheid.” Een meerjarig project resulterende in o.a. een publicatie in Avantgarde 91/01, tekst en beeld Mark Verdoes.

1992-1994          ‘Bamboo travel log’

Reportages in zuidoost Azië waarin de bamboebossen, het fabricageproces van bamboevloeren en vooral ook de rol van bamboe in het dagelijkse leven werd vastgelegd, leidende tot meerdere publicaties (Avantgarde 93/6, Pf Magazine) en exposities (Capi-Lux Vak, Artis, Westfries museum).

1994-1996                      Mede-oprichter en creatief directeur van Bamboo Forest

Naast de fotografie ontstond het idee voor Bamboo Forest, importeur van bamboevloeren. Uiteindelijk ging Bamboo Forest samen met huidig Europees marktleider in bamboeproducten MOSO.

1997-1999                      Autonome beeldende kunst, KABK Den Haag

1997- nu                        Studio Mark Verdoes

1997-2006          ‘Het Imaginaire Landschap’ & ‘Colour Fields’

Begonnen met figuratief werk – het menselijk lichaam – zocht Mark Verdoes al snel de abstractie op. Via imaginaire landschappen kwam hij terecht in colour field experimenten.

2003-2008          ‘Buddha Love’, ‘China Revisited’, ‘Rajasthan’

Fine arts fotoseries in China en India.

2006-2007          ‘Planet Love’

Een hernieuwde interesse in fotografie en ontstane digitale mogelijkheden leiden tot het digitaal samenvoegen van geschilderde ondergronden met fotografische elementen en eigen gedichten.

2006-2009          Commerciële opdrachten

Een aantal grote commerciële opdrachten via reclamebureau Booster, waaronder het verzorgen van een mixed media drieluik in een oplage van 975 voor de farmaceutische industrie, waarbij de originelen werden opgenomen in de kunstcollectie van het bedrijf.

2008-2011          ‘Dimensions’ & ‘Dating Indira’

Omdat de prints uit ‘Planet Love’ te plat aanvoelden, ging Mark Verdoes terug het laboratorium in. Hij ontwikkelde een uniek procedé om fotografie geprint op 11 grams Japans heesterpapier in schilderwerk te laten verdrinken waardoor fotografie en verf niet langer zijn te onderscheiden.

2009-2010          ‘Spirit and Skin’, ‘A Garland of Flowers I’, ‘A Garland of Flowers II’

Een succesvolle samenwerking met een Nederlandse zeefdrukker in India waarbij het experiment niet werd geschuwd, leidde tot de productie van een drietal mappen met prenten in oplage waarin schilderwerk, zeefdruk en fotografie gecombineerd worden.

2011-2013           ‘Via Energetica’

Mark Verdoes besluit een atelier te beginnen op het platteland van Rajasthan. Op zoek naar vernieuwing zondert hij zich af: fotografische elementen verdwijnen en maken plaats voor zware doeken op basis van leem, waar de sculpturen het doek uit lijken te groeien. Het wordt een onderzoek naar het ‘gestuurde toeval’ en de uitvinding van zijn unieke craquelé: door de zon gebarsten klei vereeuwigd op doek .

2012-2013          ‘Partitions’

In het atelier in India bouwt Mark Verdoes in samenwerking met een aantal lokale ambachtslieden een veldoven om te experimenteren met terracotta, dat na het bakken werd voorzien van een tweede huid, waaronder het craquelé ontwikkeld voor zijn doeken. Het leidt tot een serie beelden, die zowel individueel als gezamenlijk kunnen worden geëxposeerd.

2013                    Atelier samenwerking met Emile van der Kruk

In februari 2013 bezoekt beeldhouwer Emile van der Kruk het atelier in India. Geinspireerd door elkaar, het atelier – half volgebouwd met de ‘Partitions’, “Mark, je hebt een stad gebouwd”-, de plantentuin op het dak, en de omgeving, werkt Emile hier een maand aan een A0 kunstboek dat uiteindelijk is aangekocht door beeldengalerie het Depot in Wageningen.

2013                    ‘Mark Verdoes’ kamer in Prijeko Palace, Dubrovnik

Prijeko Palace, een high end renaissance hotel in Dubrovnik, heeft 9 kamers ingericht met werk van hedendaagse kunstenaars. Voor de ‘Mark Verdoes’ kamer gaf Prijeko Palace opdracht voor 3 doeken en een gelimiteerde oplage van 200 beeldjes in geschenkverpakking, die onderdeel van de hotel merchandise vormen.

2013-2016          ‘Zhuang Zi Dialogue’

De komst van zijn dochter in 2013 leidt Mark Verdoes terug naar zijn atelier in de steenfabriek in Wageningen. Hij gaat werken in dialoog met oude taoïstische teksten van de dichter en filosoof meester Zhuang (369-286 v. Chr.): “zwerven vrij en blij”.  De doeken worden leger en experimenten met structuur krijgen een vervolg binnen de Nederlandse context.

2014                    ‘The Oyxgen Origen’ – aankoop door Ton Meijer en Maya Bergmans

In november 2014 kochten Ton Meijer en Maya Bergmans – ontwikkelaars van de Westergasfabriek, betrokken bij Haag Sculptuur – ‘The Oxygen Origen’ aan.  Dit 150x200x6cm grote doek was de eerste in een serie van handgemaakte gaatjes structuren in combinatie met natuurlijk indigo.

2016                    ‘Pregnant with an Idea’ – dansvoorstelling en film

Wat begon met een interview over inspiratie  door choreograaf Marisa Grande binnen het project ‘I am the River’, culmineerde in de film ‘Pregnant with an Idea’ waarin Mark Verdoes gevolgd wordt in zijn atelier, als ware het een dans met doek en verf. De ‘In Motion Dance Group’ liet zich hier vervolgens door inspireren tot een dansvoorstelling. Zowel film als dans waren op meerdere plekken te zien.

2017                    Expositie Orange Water Art festival ‘Reflections of origin’

Het Orange Water Art Festival presenteerde in haar vierde jaargang werk van Mark Verdoes in onder andere het Museum van Oudheden in Kreta en het Netherlands Institute (NIA) in Athene.

2017                    Aansluiting tot de nieuwe kunstenaarsgroep ‘Les Barbares d’Esprit’

Samen met Ad Arma, Bert van Santen, en Mohammed Quraish. Werk van de leden kenmerkt zich door een grote drang naar vrijheid en het maken van onconventionele keuzes. Regelmatig laten ze de ego’s botsen en zoeken ze naar kruisbestuiving gezamenlijke werkperiodes. In juni 2017 werden ze daarbij gevolgd door filmmakers Abdelhak Akaaboun en Amina Amnou. Met een introductie van Piet Augustijn, oud-conservator van het Gorcums Museum, werd de film en het eerste gezamelijk werk gepresenteerd.

2017                    Deelname aan ‘K6’

In augustus 2017 werd ‘K6’ uitgegeven, een kunstuitgave met werk van Ad Arma, Quraiseh, Bert van Santen en Mark Verdoes.

2017                    Toetreding tot Sandvoort Galerie met de fotoserie ‘Skin’

De fotografie blijft roepen en wordt nu ook vertegenwoordigd bij Sandvoort Galerie met o.a. een fine arts fotografie serie van verweerde boothuiden in zuidelijk India.  Een verhalend landschap vol littekens, emotie, leven en geschiedenis zag Mark Verdoes in deze ‘skins’ die voortdurend worden blootgesteld aan de elementen – zout, zon, zand, water, wind. De onorthodoxe keuze om twee foto’s te combineren tot één beeld resulteert in sprookjesachtige structuren, losgetrokken uit hun context. ‘Skins’ werd onder andere gepresenteerd op de AAF 2017 en was onderdeel van de expositie ‘Little Amsterdam’ in de hotspot Amstelpassage begin 2018.

2017-2018          Presentaties Barbares d’Esprit, o.a. een solostand op Art Amsterdam

Zowel gezamelijk als individueel werk van de barbaren is op diverse plekken getoond, de meest in het oog springende waren een expositie voor genodigden in huis Shán in Arnhem en een solostand op de Art Amsterdam  2018.

2016-heden        ‘Matterantimatterism’

Mark Verdoes is terecht gekomen in een nieuwe onderzoeksfase en verzeild met zijn tweedimensionale werk in een steeds abstractere wereld. Hij is vrij voor het experiment, ook in keramiek: hoe gedragen verschillende kleisoorten zich en wat is er technisch mogelijk? Hij smeedt plannen voor een hout gestookte anagama oven in een naburige steenfabriek. Op basis van een idee waar hij al langer mee rond loopt, is hij in overleg met Indiase contacten over geschikte lokaties voor een nieuw fotoproject. Alles komt samen: voorlopige werktitel ‘Matterantimatterism’.

2019                    Werkperiode Sundaymorning@EKWC

In 2019 zal Mark Verdoes beginnen aan een werkperiode van 12 weken bij Sundaymorning@EKWC, een kunstenaarsverblijfplaats en kenniscentrum voor keramiek opgericht in 1969. Hij ontvangt voor deze werkperiode een Sundaymorning beurs en heeft zichzelf voor twee uitdagingen gesteld die de grenzen opzoeken van wat technisch mogelijk is: (1) het vastleggen van het natuurlijke proces van barstende aarde in een driedimensionaal object, en (2) het creëren van een zuivere lichtbeleving in een lichtdoorlatende ‘inner sculpture’ zonder zichtbare randen en hoeken.