Exhibition ‘Losdok’ Amsterdam

05-10-2021

‘Alles verandert continue van vorm’

Zwartwit fotografie en schilderijen geïnspireerd op de natuur

In de loop der jaren heeft de beeldtaal van Mark Verdoes steeds meer dimensies gekregen. Zijn werk is rauw en onvoorspelbaar, maar ook verfijnd en tot in de perfectie georchestreerd. Van 30 oktober tot en met 7 november exposeert hij zijn meest recente fotografie en schilderijen in Losdok, Amsterdam. 

Ooit leverden klei, water, vuur en mensenhanden er een miljoen bakstenen per jaar, nu is het de werkplek van Mark Verdoes (1960): de steenfabriek De Bovenste Polder in Wageningen. Bij hoog water overstroomt de toegangsweg en is het alleen nog bereikbaar per boot. Het is een oer-Nederlands landschap dat geen dag hetzelfde is, continue in beweging met als levensader de voorbij stromende Rijn, ‘de Weg’, het levenspad. Hier vindt Mark Verdoes de rust en inspiratie om te werken aan zijn sterk door het Taoïsme geïnspireerde oeuvre. Volgens hem moet kunst een ervaring zijn, een zintuigelijke en fysieke uitdaging aan de kijker. Doordat kijkers niet meteen snappen wat ze waarnemen, worden ze uitgedaagd na te denken, en voorbij te gaan aan het voor de hand liggende. Hij hoopt op te roepen tot oorspronkelijke gedachtes en daarmee deuren te openen naar andere dimensies. Verdoes zijn werk is een reflectie van hoe hij de wereld ervaart en een poging zijn eigentijdse visie op de kosmos te visualiseren: ‘Alles verandert continue van vorm’.

“Zwerven vrij en blij”

Qua thematiek lopen bij Mark Verdoes fotografie en schilderijen moeiteloos in elkaar over. Tijdens de expositie getoonde schilderijen zijn abstracte verbeeldingen, gestolde seconden, uit een wereld die constant van vorm veranderd. Vastgelegd in gelaagde structuren en pigmenten ademt dit meditatieve werk beweging, verandering, groei en stroming. “Het zijn een soort spiegels”, spiegelingen om te bewonderen en verwonderen.

In de 3e eeuw van Christus schreef de taoïstische meester Zhuang: “zwerven vrij en blij en één worden met de weg”. Met deze wijsheid als uitgangspunt pakte Mark Verdoes zijn Leica Monochrom en begon zijn omzwervingen in het Gelderse landschap. Het resultaat, zwartwit fotografie pur sang, toont de gelaagdheid van de natuurlijke omgeving. Inhoudelijk gaat het verder dan een foto van een mooie boom of indrukwekkend landschap, het neemt de kijker mee naar andere dimensies van de werkelijkheid. Als een paar dennen gereflecteerd in het water eruit zien als stoepa’s, verandert het water voor hem in een boeddhistische plek waar je als het ware in je eigen reflectie zou kunnen gaan zitten: “Q&A at Wisdom Water”. Een plas regenwater wordt door wind en beweging een plek die erom vraagt je oor te luisteren te leggen: “One’s ear in a Puddle”.

Het werk van Mark Verdoes toont een verfrissende en fascinerende kijk op de wereld om ons heen, een wereld met achter elke boom een verhaal, een prachtige wereld om in te “zwerven vrij en blij”.

Zowel fotografie als schilderijen zijn vanaf eind deze maand te zien in Losdok, met een feestelijke opening op zaterdag 30 oktober, 16:00 uur.

Mark Verdoes exposeert in Losdok

Veemkade 572

1019 BL Amsterdam

Zo 31 okt 12-18 | wo 3 nov 12-18 | do 4 nov 12-18 |

Vr 5 nov 12-21 | za 6 nov 12-18 | zo 7 nov 12-16

In samenwerking met Sandvoort Gallery

Pop-up Sandvoort Gallery

13-09-2021

Thanks Sandvoort Gallery for a nice exhibition in The Hague, opposite of the Mauritshuis museum, Korte Vijverberg, such a nice location too!

On show, left ‘Whispering in the Dark’ and right ‘Armis First Glimpse of Heaven’

sunday morning @ EKWC

05-12-2019

Looking forward to my artist in residence at EKWC!

Sundaymorning@ekwc is an international workplace where artists, designers and architects explore the technical and artistic possibilities of ceramics. Amongst the alumni you find artists like Anish Kapoor, Armando, Rob Birza, Tony Cragg, Mark Manders, Anne Wenzel and many others.

“where is the idea”?

30-10-2017

An interview with visual artist Mark Verdoes where you see him working at his studio by the River Rijn in Wageningen Holland, as an integral part of the project I Am The River, the theme arises from the question “where is the idea”?

Dreambody interview

14-02-2016

This video is an Interview made with Visual Artist Mark Verdoes about his relationship with and inspiration from living and working near the River Rhine in Wageningen Netherland,as part of the research project
Dreambody “on the relationship between Dance Storytelling and Landscape”.

in motion dancetraces

World Art Delft

15-01-2016

Nice group exhibition at the World Art Delft. This centre is well worth a visit, all year long!

https://www.worldartdelft.nl

Uitnodiging WAD

“Read all about it”

17-11-2015

An 8 page article in the new international edition of Happinez magazine

Happinez-1 Happinez-2 Happinez-3 Happinez-4 Happinez-5 Happinez-6 Happinez-7 Happinez-8

Drieklomp ‘talking’

02-11-2015

Nice article about me and my work in fancy real-estate glossy Drieklomp

Mark Verdoes-pag1

 

Mark Verdoes-pag2Mark Verdoes-pag3

Mark Verdoes-pag4

Drieklomp

www.drieklomp.nl

HAPPY IN HAPPINEZ

11-05-2014

nieuws

Happy with a 7 page article about me and my artwork in Happinez magazine
The interview focusses on the ‘Via Energetica’ collection and is a great impression of ‘my road to happiness’!

Happinez magazine 2014 – no. 1, ‘The beauty of coincidence’ (text: Marja den Boer, Photography: Inga Powilleit).

Read article: Happinez.pdf

Click here for the ‘Via Energetica’:
– collection 2012
– collection 2013

A darling in the river…

05-05-2014

kunstcentrumleo

I sold one of my darlings to Kunstcentrum Haarlem. ‘Not To Talk About It’ (110 x 140 cm, broken bone tree seeds and pencil on canvas)
It is part of a new series of paintings under the name ‘Zhuang Zi Dialogue’ that I am recently working on. I am using the ‘Zhuang Zi’, a collection of ancient taoist stories as an inspiration. Trust this painting will follow ‘the river’ and find a nice wall to hang on somewhere…

‘Zhuang Zi Dialogue’ paintings